Oldal kiválasztása

A gyógynövények évezredek óta elkísérik az embert, nem beszélhetünk szépségápolásról vagy gyógyításról nélkülük. Általában ismerjük az élőhelyünkre jellemző vagy a „trendi” növényeket és kivonataikat, mint a csipkebogyót, az aloe verát vagy a kókuszolajat. Ezért most olyan, kevésbé ismert, a kozmetikában is használatos növényről írok, amik valamilyen módon érdekesek a szépségápolás története szempontjából.

Az egyik ilyen a Haberlea Rhodopensis, melyet újjászületés növényének is hívnak. Több mint kétmillió éve él bolygónkon, szélsőséges időjárási körülmények mellett is életben marad. Egy kutatás szerint szinte halhatatlan: a tudósok 30 hónapig nem adtak vizet a növénynek, ami anabiotikus állapotot vett fel, tehát leállította működését. Majd amikor ismételten vizet kapott, csodálatos módon „feltámadt”. A növény nem is olyan messze, a bolgár és görög hegyekben él, ahol Orpheus virágának is nevezik. Úgy tartják, hogy az alvilágból visszatérő, bánatos Orpheus könnyeiből született, aki nem tudta visszahozni szerelmét, Euridikét. A növény megihlette a rómaiakat is, akik egyik pénzérméjükre is a virág képét verették. Az ókoriak sebgyógyításra, méregtelenítő, roboráló tea készítésére, immunerősítésre használták.

Egy másik „mágikus” növény az Alchemilla, magyarul palástfű. Latin nevét az alkímiáról kapta, aminek művelői úgy tartották, hogy a növény tölcsérszerű leveleibe összegyűlt, különlegesen tiszta víz alkalmas a fémek arannyá változtatására. Bár ez nem valósult meg, a palástfű nagyon különleges helyen áll a gyógynövények világában. Magyar és angol nevét („lady’s mantle) onnan kapta, hogy úgy tartották, hasonlít a középkorban használt női köpeny formájára. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, hegesedést elősegítő, vérzéscsillapító hatású tanninokat, C-vitamint, foszfort, és magnéziumot tartalmaz. Belsőleg menstruációs zavarokra, a terhesség alatt a méh megerősítésére, bélgyulladásokra, külsőleg narancsbőr, stria, rovarcsípés okozta viszketés enyhítésére alkalmazzák. Őshonos hazánkban, igen elterjedt, nem csak a hegyekben, de a vidéki kertekben is találkozhatunk vele.

Az agave és a kukorica mellett Mexikó egy igen hasznos gyógynövényt is adott számunkra, mely az ország egyik szimbólumává vált: ez az Opuntia, magyarul fügekaktusz. Ételként, italként, gyógynövényként, takarmányként és mágikus-vallási szertartásokban, illetve az elmúlt években már bioműanyagként is felhasználják. Finomított kozmetikai kivonata, az Aquacacteen  – ahogy a beszédes neve is mutatja – vízmegkötő összetevői miatt extra hidratáló hatással bír. Blokkolja a stressz markerek felszabadulását a bőr idegsejtjeiből, kisimítja és nyugtatja az irritált bőrt. Fuzidinsav tartalmával csökkenti az oxidatív stresszt és negatív hatását a bőrben.

Az Iris florentina, más néven firenzei nőszirom már sokunk számára ismerős lehet. A népi gyógyászat belsőleg ödémára, a légutak, belek tisztítására alkalmazta, külsőleg akne, bőrfekélyek, duzzanatok enyhítésére. A kozmetikai ipar főként illata miatt alkalmazza samponok, szappanok és parfümök összetevőjeként, mert violára emlékeztető illata emellett képes más aromákat, illatokat hosszan tartóan felerősíteni. Hatóanyagként a gyökeréből kivont Iris-isoflavone-t alkalmazzák phitoösztrogén és antioxidáns tulajdonságai miatt. A kollagén és elasztin termelésre hat, megerősíti a dermiszt, ezzel nagyobb stabilitást kölcsönöz a bőrnek, csökken a ráncok mélysége, és a bőr ellenálló-képessége is nő.

Az angolul „hentes seprűjeként” (butcher’s broom) ismert Ruscus aculeatust, magyarul szúrós csodabogyót csomóba gyűjtve seprűként használták a mészárszékek takarítására. Akkor még nem tudták, hogy nem csak fizikai felépítése, hanem antibakteriális olajai is segítettek az épület fertőtlenítésében. A népi gyógyászatban vizelet-, vesekő- és hashajtóként alkalmazták. A növény fő hatóanyagai a szteriod szaponinok, ezen belül is a ruscogeninek. Kutatások kimutatták jelentős gyulladásgátló és trombózisellenes hatását. A kozmetikában a cellulit kezelésnél, az ödémák, duzzanatok csökkentésénél, hajszálér tágulatoknál kap jelentős szerepet, ahol a szöveti pangást szünteti meg, segít eltávolítani a felgyülemlett méreganyagot.

A Vanda coerulea, vagyis kék orchidea valójában egy lilás virágú, főként Indiában termő orchidea faj. Az indiai gyógyászat virágának levét glaukóma, szürkehályog és vakság megszüntetésére alkalmazza. A kozmetikai készítmények többszintű, erőteljes hidratáltság-megőrző hatását használják ki: stimulálja a sejtfalon elhelyezkedő aquaporinokat, elősegíti a mitokondriumok normál működését, és csökkenti a bőrből elpárolgó víz mennyiségét.

A nálunk is kapható Hylocereus Undatus, más néven pitaya kaktusz vagy sárkánygyümölcs kivonata dormint tartalmaz, ami lelassítja a sejtet osztódás előtti „alvó” állapotában. A sejt így sokkal „kipihentebb” lesz, elkerülhetők az osztódás alatt keletkezett rendellenességek. Ez az idő előtti bőröregedés szempontjából lényeges. Magas poliszaccharid tartalma táplálja és feszesíti a bőrt. A népi gyógyászat úgy tartja, fogyasztása serkenti a memóriát, rákmegelőző hatású, csökkenti a koleszterinszintet és a vér glükóz szintjét, illetve megvédi a várandós nőket a vetéléstől.

Láthatjuk, hogy a kozmetika és a gyógyászat a felhasznált gyógynövények terén sem szakadhat ketté. Hiszen nincs szépség egészség nélkül, melynek egyik mutatója a szép bőr.