Oldal kiválasztása

Miért izzadunk?

A sokak által kellemetlennek tartott izzadtsággal a test elsősorban a saját hőmérsékletét szabályozza úgy, hogy a bőr felszínén elpárolgott vízzel és az erek tágulásával hűti a szervezetet, így védve meg azt a túlmelegedéstől. A melegvérű állatoknál – így az embernél is -, a környezettől függetlenül a belső testhőmérséklet állandó, 37 fok körüli, az ettől való hosszú távú eltérés súlyos egészségkárosodáshoz vagy halálhoz is vezethet.

A hőszabályozáson túl az izzadás a kiválasztás részeként elősegíti a szervezet vízháztartásának egyensúlyát, a méreganyagok távozását. Ez a kellemetlennek érzett folyamat létfontosságú a szervezetünk számára.

Általában a méregtelenítés az elsődleges célja a tudatosan előidézett, intenzív izzadásnak is. Ezt kétféleképpen érhetjük el: a külső vagy a belső hőmérséklet növelésével. A külső behatáshoz tartoznak a különféle izzasztókúrák (szaunák, forró fürdők, stb.), amikor mozgás nélkül, passzív módon, a megemelkedett külső hőmérsékletre reagálva indul el az erőteljes izzadás.

A belső hőmérséklet növekedését a hosszú távú fizikai erőkifejtés, illetve az idegi vagy hormonális változások is kiválthatják. Aktív módon, a fizikai munka vagy sport következtében az izommunka hatására erőteljesebbé válik az anyagcsere, felgyorsul a légzés, ami által sokkal több oxigén kerül a szövetekhez.

Az izmok átmozgatják a nyirokereket is, amivel a méreganyagok távozását segítik elő és megelőzik az ödémát és a pangásokat. A tónusos izom a felette elhelyezkedő szövetekre is kedvezően hat, a test fiatalosabbá, feszesebbé válik. Az erek kitágulása, az oxigén és a tápanyagok szállításának felgyorsulása is kedvez a bőr sejtjeinek. A bőr színe üdébb lesz, csökken a sápadtság, a fakó bőrszín. Az arc izomműködése feszesíti a bőrt, a szem alatti karikák is halványodnak, a táskák csökkennek.

 

Miből áll az izzadságunk?

Az izzadtság 99%-ban vízből áll, azonban sókat, szerves savakat, ásványi anyagokat, enzimeket és fehérjéket is tartalmaz. A pubertás kortól erősebb aktivitást mutató nagy verejtékmirigyek által termelt fehérje jelentősen megváltoztatja a kipárolgás jellegét az illat, szín és mennyiség vonatkozásában is.

Az izzadtság, olyan, mint az ujjlenyomatunk. Teljesen egyedi a mennyisége, az összetétele és az illata. Ezt a különbséget elsősorban a bőrünkön élő egyéni baktérium populációk okozzák, de meghatározza az is, mit viselünk, mit eszünk vagy éppen milyen hangulatban vagyunk. Ezzel az „illat-lenyomattal” különböztetik meg szag alapján a kutyák még a számunkra oly egyforma egypetéjű ikreket is. Gondoljunk csak bele, a parfümöt is a bőrünkön szagolva szoktunk próbálni, hiszen ugyanaz az illat mindenkin másképp érződik.

Az izzadtság összetételéből egészségi állapotunkra is következtetni tudunk. A rajtunk élő baktérium, vírus és gomba kolóniák közül a számunkra előnyöseket a bőrflóránk részének; míg a számunkra károsakat kórokozóknak tekintjük (akárcsak a bélbaktériumok esetében). A bőrflórát képező mikrobiom (a számunkra hasznos telepeseink – baktériumok, vírusok, gombák – összessége) immunrendszerünk fontos részét képezi.

Ezt a mikrobiomot nem megfelelő kozmetikumokkal, tisztálkodó szerekkel, műanyag alapú, nem szellőző ruházattal, életmódunkkal nap mint nap próbára tesszük. A sportolás során történő izzadás során egy speciális fehérje, a dermicin is a bőrfelszínre kerül, melyet a kis verejtékmirigyek termelnek. Ez az anyag antibakteriális és antifugális hatásával növeli a bőr védelmi rendszerét, tehát támogatja az így is hatalmas munkát végző, hasznos telepeseink munkáját. Emellett az izzadság képes a bőr pH-ját a megfelelő szinten tartani.

Érdekesség, hogy az olyan ősi tudománynál, mint a jóga is megjelenik az izzadtság fontossága: a jóga gyakorlása során képződött izzadtságot nem töröljük le, a tenyerünkkel a bőrünkbe is dörzsölhetjük. Ha hagyjuk, hogy a szél leszárítsa rólunk vagy letöröljük/lemossuk, akkor a saját magunk által termelt energiát veszítjük el és így energetikailag gyengülünk. Fizikai síkon ez megfelel annak a folyamatnak, amikor az izzadtság feloldja a bőr zsírköpenyét, és ha ezt ilyenkor a fürdéssel eltávolítjuk (mondjuk közvetlenül sportolás után zuhanyozunk) a bőr hamarabb kiszárad. Ajánlott kímélő tusfürdőt használni, és testápoló krémmel, olajjal táplálni a bőrünket, ami által csökkenthető ez a láthatatlan vízveszteség is.

Sportolás közben nem csak hatásosabban tudunk izzadni, hanem olyan hormonok felszabadulását is elősegíthetjük, melyek az elégedettségért felelnek. Kutatások szerint az aktív sportolás után sokkal jobban érezzük magunkat, és inkább választunk a szervezetünk számára táplálóbb ételeket is.

 

Hogyan fokozhatjuk az izzadás méregtelenítő hatását?

Mivel az izzadtsággal vizet, elektrolitokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket veszítünk, elsősorban ezek pótlásáról kell gondoskodnunk. Fogyasszunk a napi ajánlott folyadékbevitelnél többet, ami minőségi folyadékokból álljon (víz, gyógytea, leves). Nem mindegy az sem, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Egy-két órával testedzés előtt már ne együnk, ha mégis, lehetőleg könnyen emészthető ételeket (pl. gyümölcsöt). Sportolás után vitaminban és ásványi anyagokban gazdag ételeket válasszunk, ilyenek a teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek, főleg a zöld levelesek.