Oldal kiválasztása

Az emberiség ősidőktől fogva felhasználja a tenger adományait, ételt, ruhát, használati eszközöket, és nem utolsó sorban a test ápolását, gyógyítását szolgáló különféle pakolásokat, krémeket készít belőle. Így nem véletlen, hogy a tengeri eredetű összetevők a kozmetikai iparnak is az egyik elsődleges hatóanyag-forrásává váltak.

A vizek kincsei közül az egyik legjobban kutatott élőlény az alga, amely változatos színekben, méretben található meg a Föld egész felszínén, ott, ahol nedves környezetet találnak – főként édes és sós vizekben. Még a lajhárok szőrének rejtőződő zöld színét is egy szimbióta alga faj adja, amit az anya örökít kicsinyeinek, ahogy mi, emberek a bőr- és bélflóránkat és amely azután a lajhár nedves bundájában él.

Mik is az algák?

Az algák egy nem rendszertani kifejezés az édes és sós vizekben vagy nedves környezetben élő, fotoszintézisre képes egyszerű szervezetekre. Többségük egysejtű vagy egyszerű felépítésű többsejtű, foto szintetizálnak, tehát színes pigment anyag segítségével szervetlen anyagból napfény segítségével szerveset hoznak létre. Egyes tagjaik képesek a helyváltoztatásra is, illetve, hogy fényhiány esetén a környezetükben található anyagokkal is táplálkoznak.

Nem is gondolnánk, hogy az algák termelik meg a Föld oxigénjének jelentős részét, táplálékként szolgálnak más élőlényeknek, így részt vesznek az óceánok és vizek ökológiai egyensúlyának fenntartásában. Ennek felborulása jelentős károkat okozhat. Az óceánokban, általában mezőgazdasági vegyszerekből és emberi vagy állati hulladékból származó tápanyagok az algák túlzott elszaporodásához vezethetnek. Ahogy ezek az élőlények elpusztulnak és lebomlanak, csökken a víz oxigén szintje, és a terület alkalmatlanná válik az életre – ezek a „dead zones” vagyis az óceán „halott zónái”.

Az algákat két nagy csoportra oszthatjuk: mikroalgák és makroalgák.

A mikroalgák mikroszkópikus egysejtű algák, melyeket kékmoszat vagy cianobaktérium néven ismerhetünk. Foszfort, kalciumot, vasat, A-, B-, C- és E-vitamint, folsavat, biotint, béta-karotint, pantoténsavat és B12-vitamint tartalmaznak. Nagyszámú biológiailag aktív összetevőt termelnek, ezért élelmiszerként, kozmetikai összetevőként, nitrogénmegkötő talajjavítóként és bio üzemanyagként is felhasználják.

A makroalgák makroszkopikus többsejtű algák, más néven tengeri moszatok, melyek a tenger fenekéhez, sziklákhoz kapcsolódva élnek.

Az algákat a pigmentek színe szerint három csoportba sorolhatjuk:

  • a zöld színű klorofill az emberi vér hemoglobinjához hasonló, vízben nem oldódó pigment anyag. A szárazföldön élő növényekkel ellentétben a zöldalgák egy enzim segítségével még sötétben is képesek megtartani zöld színüket. Ezekből gyulladás- és irritációcsökkentő, hidratáló anyagot készíthetünk, amely akár még a bőr anyagcsere-folyamatait is normalizálhatja.

  • a vörös színt a klorofill mellett megtermelt phycoerythrin adja. Ezt laboratóriumi körülmények között a cianobaktériumok jelenlétére mutatja ki. Könnyű termeszthetősége, magas vitamin és fehérje tartalma miatt előszeretettel használják élelmiszerként.

  • a barna színt adó fucoxantin egy kiegészítő pigment a növényben. Ez tirozináz enzim gátló, gyulladáscsökkentő, hidratáló és kollagén termelést stimuláló hatású. Így hiperpigmentáció, idő előtti bőröregedés és UV-sugárzás okozta bőrkárosodás esetén hatásos.

Az algák, mint szépítő élelmiszerek

Az élelmiszeripar leginkább a jelentős mennyiségű szénhidrogén (mono-, di-, oligo- és polysaccharidok) tartalmának köszönhetően használja az algákat gél képző, emulgeáló, színező anyagként (pl. agar-agar, karragén). Nem elhanyagolható mikro tápanyag tartalmuk sem. A spirulina, chlorella vagy a japánok alap élelmiszere, a nori is ide tartozik. Vitaminokban (pl. béta-karotin, B-vitaminok, E-, C-, K-vitamin) és ásványi anyagokban (pl. kalcium, vas, magnézium, cink, kálium) is gazdag fajok, melyekről kimutatták gyulladáscsökkentő, tumorellenes, mikrobiom védő és antivirális hatásukat.

Az alga, mint kozmetikai alapanyag

Az algafajok hatékonyan képesek ellenállni a szélsőséges környezeti feltételeknek (hőmérséklet, ozmotikus nyomás, sótartalom, ultraibolya sugárzásnak való kitettség, anaerobiosis). Az általuk termelt anyagok (pl. E-vitamin, B12-vitamin, zsírsavak, proteinek, flavonoidok) mellett a környezetükből kivont ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmazzák akár több tízezerszeres koncentrációban. Széleskörűen használhatóak az olyan különféle bőrelváltozások kezelésére, mint például a dehidratáltság, a megereszkedett bőr, a pattanások, az akne, a tág pórusok, bizonyos bakteriális vagy virális fertőzések, az UV-károsodás, a pigmentációs zavarok, a gyulladások, az irritáció, az oxidatív stressz, az ekcéma, az atópiás dermatitis.

Különleges algák

Pelvetia canaliculata – A barnamoszat kivonat támogatja a bőrsejtek saját megújuló folyamatait, vastagabbá és ellenállóbbá teszi a bőrt, helyreállítja a védő lipidréteget. Érdekessége, hogy a Brit-szigeteken, nem a tenger mélyén, hanem a tengerparti fű között nő – levegőre van szüksége az életben maradáshoz, ha több mint 12 órát víz alá merül, szétesik.

A tetraselmis suecica elnevezésű tengeri zöld alga látványosan nyugtatja az érzékeny bőrt: fehérjéket, ásványi anyagokat, lipideket és E-vitamint tartalmaz. Aktív pigmentjeinek kivonata (pl. lutein) antioxidánsként, bőrvédőként működik: csökkenti a hiperpigmentációt, a psoriasis tüneteit, beindítja a bőrsejtek regenerációját, és elősegíti a hajnövekedést. Képes más anyagokat is megkötni, így a kutatók értékes összetevő-komplexeket alkotnak vele: a mikroalga kivonat arannyal kombinálva az érzékeny bőr leghatásosabb koktélja.

Ascophyllum nodosum – a tengeri hínár vagy barna sziklamoszat, mely, amely csak az Atlanti-óceán északi részén növekszik. Friss hajtásait megfigyelve a tudósok képesek a tengervízben lévő nehézfémek koncentrációját megállapítani. Mivel nagyon gazdag mikro- és makrotápanyagokban, az Atlanti-óceán melletti országok emberi és állati élelmezésre, illetve a mezőgazdaságban trágyaként is sikeresen alkalmazzák. A kozmetikai készítményekben irritációcsökkentő és sejtregenerálódást elősegítő tulajdonságai miatt használják.

Codium tomentosum – A francia Bréhat-szigeteki zöldalga, melyet „bársony moszatként” említenek. Gazdag poliszaccharidokban, ezáltal növeli a bőr nedvességtartalmát, és hosszú ideig megőrzi azt. Kiválóan kiegészíti a hialuronsav hatását.

Az algák, mint az újgenerációs hatóanyagok alkotóelemei: cosmeceuticals

A cosmoceutical kifejezés a kozmetikum és a gyógyszer átmenete, tehát olyan biológiailag aktív vegyület, melynek terápiás értéke van. Ezek a biotechnológiai anyagok már nem csak kivonatok, hanem komplexek, laboratóriumi körülmények között kifejlesztett koktélok, melyek természetes forrásokból (növényekből, állatokból, ásványokból) és szintetikusan létrehozott anyagokból állnak. Az algákat is laboratóriumi körülmények között, reaktorokban, mini medencékben tenyésztik, a fajtára jellemző körülményeket utánozva. Ezek jellemzői, hogy gyógyszerészeti tisztaságúak, nagyon hatékonyak, és sokrétűen felhasználhatók.

Dermapeace – a zöldalga, a máriatövis virág és az indiai bazsalikom kivonatából készült növényi komplex. Csökkenti az irritációt és a gyulladásos folyamatokat, antioxidáns hatású, gátolja az elasztáz enzim munkáját, megerősíti a bőr természetes védelmi-regeneráló rendszerét, ezáltal gyorsítja a sejtek regenerálódását.

A kappaphycus alvarezii vörösalga és a dél-amerikai pillangófa kivonatának komplexe a Második bőr glykopolimer. Egy második filmet képez, mely nemcsak azonnali feszesítést ad, hanem jelentős védelmet nyújt a környezeti stressz és az allergének ellen. A keresztkötésű polimer szerkezetileg úgy fekszik az epidermiszre, mint egy második bőrréteg. Ex-vivo és in-vivo kutatások bizonyították, hogy ez az anyag képes meggátolni a levegőben szálló por, allergének és irritáló anyagok beszivárgását a bőrbe. Emellett csökkenti a láthatatlan vízveszteséget (TEWL), finomítja a pórusokat.

Energy Booster – alapja a Jania rubens vörösalga kivonata. Nevét Janus istenről kapta, mert mindig kétfelé ágazik növekedés közben, a rubens pedig vörös színére utal. Kutatások kimutatták, hogy növényi taurin tartalmának köszönhetően a sejtek mitokondriumát akár 34%-kal több energia megtermelésére is késztetheti, így a sejt jobban ellenáll az oxidatív stressz romboló hatásának. Jelentősen megnöveli a fibroblasztok hosszát, aminek hatására a kollagén, elasztin és hialuronsav termelés látványosan nő. A kötőszöveti rostok számával arányosan több vizet is tud megkötni a bőr (+32%-os hidratáltság), ami a ráncok számának és mélységének csökkenését eredményezi (-11%-os ráncmélység).

De-stressz kivonat – alapját a Padina pavonica elnevezésű ritka tengeri barnamoszat adja, mely ősszel „meghal”, hogy újra kihajtson a következő nyáron. Legyezőszerűen nő, erről kapta a nevét: pávafarok. A De-Stressz kivonat elősegíti a bőr védelmi rendszerének normál működését, csökkenti a vörösséget, a viszketést és a kellemetlen feszülő érzést. Emellett képes a sejtek közötti kommunikációt, illetve a bőr immunrendszerét stimulálni.

Stimoderm – a Clyamidomonas egysejtű zöldalga alapú hatóanyag felgyorsítja a teljes bőranyagcserét, és javítja a sejtek regenerálódási képeségét.

A CronodynTM egy egysejtű mikroalgából (Euglena gracilis) és glicerinből biotechnológiailag előállitott komplex. Beindítja a bőr anyagcseréjét és mikrokeringését, így tökéletes „ébresztőóraként” működik, a fáradtság okozta sápadtság és ráncok megszűnnek. A mikro-keringés és a bőrsejtek anyagcseréjének serkentése révén a bőr vitalitása és tónusa növekszik. A finom vonalak és ráncok csökkennek, a bőr kontúrja simábbá válik. A laboratóriumokban a legtöbbet vizsgált modellszervezet, így a tudósok nagyon sok helyzetben figyelhették meg viselkedését. Tökéletes példája azon algáknak, melyek sötétben állatként viselkednek, tehát a környezetükből veszik fel a táplálékot, fény hatására pedig fotoszintetizálnak. Egy japán vállalat, az Euglena Company képes olyan mennyiséget termeszteni belőle, hogy piacra dobták euglena gracilis alapú ételeiket és italaikat, jelenleg bioüzemanyag kikísérletezésén fáradoznak.

Az algák kutatása új erőre kapott az elmúlt években. Széleskörű felhasználásuk, ipari termesztésük, laboratóriumi kutathatóságuk, és bőrkompatibilitásuk lehetővé teszi, hogy egyre több és hatékonyabb összetevő-koktél készülhessen belőlük.