Oldal kiválasztása

Beszélgetés Beata Hurst-tal a, DACH & Can értékesítési vezetőjével a Mibelle Biochemistry-nél a világ legrégebbi szárazföldi növényéről, a moháról,  és az új,fenntartható moha sejt technológiáról.

EURO COSMETICS: A Mibelle két aranydíjat nyert a MossCellTec ™ No. 1-ért a kozmetikai Global 2018-on: az „Innovation Zone legjobb hatóanyag díját” és a„BSB Innovációs díjat ”. Mit mesélne nekünk az új MossCellTec ™ technológiáról?

Beata Hurst: Legalább 3 oka van, amiért a MossCellTec ™ No. 1 egy igazi újítás:

  1. ez az első aktív hatóanyag, mely biotechnológiai úton előállított mohából készült
  2. új öregedésgátló koncepciót kínál: a sejtmagmag egészségét
  3. a környezeti változásokat és a városi stresszt ellensúlyozva képes javítani a bőr hidratáltságát és homogenitását mindössze két hét alatt.

EURO COSMETICS: A moha vastag zöld szőnyegeket képez az erdő talaján, és szereti a nedves környezetet. Mint a bolygónk legrégebbi szárazföldi növénye, rendkívüli felépítése van. Mi teszi olyan különlegessé?

Beata Hurst: Körülbelül 470 millió évvel ezelőtt a nem ér eredetű szárazföldi növények uralták a Földet, köztük a bryofiták köré sorolható szarvasmohák, májmohák és lombosmohák. A mohák eukarióta növények. A magasabb növényekhez képest nincs virágjuk, gyökerük vagy érrendszerük. A mohák nemcsak erdőkben, hanem olyan helyeken is megtalálhatók, ahol a magasabb növények a hőmérséklet, a tengerszint feletti magasság vagy a termőtalaj hiánya miatt nem képesek életben maradni. Például a forró sivatagban, a hideg területeken, mint a tundra, 6000 méter feletti hegységekben, sziklákon, és akár kővel kirakott városi utcákon. A közvetlen napfénnyel, forrósággal, hideggel és faggyal szembeni ellenálló-képességük mellett különböző mechanizmusokat fejlesztettek ki a mikrobiális támadásokkal szemben. Ősi génkészletük miatt csak ők tudnak megbirkózni ezzel a hatalmas környezeti stresszel. Ez sokkal ellenállóbbá és sokoldalúvá teszi őket a magasabb fejlettségi szinten lévő növényekhez képest.

EURO COSMETICS: Hogyan sikerült a javukra fordítani ennek a speciális növénynek a tulajdonságait?

Beata Hurst: A moha új kozmetikai hatóanyagként való felhasználásakihívást jelent, elsősorban azért, mert a mohák gyűjtése nem fenntartható, lassan nőnek, és gyakran alapvető fontosságúak az ökoszisztéma fennmaradásában, vagy akár a törvény is védelmezi őket (vörös listán szereplő élőlények). Ezenkívül, nem lehet megoldani az azonos fajok gyűjtését, ami eltéréseket eredményezhet a kivonatoknál, és legrosszabb esetben készlethiány léphet fel. Többek között ez is az oka annak, hogy eddig nem alkalmaztak moha kivonatot kozmetikai termékekben. (A leghíresebb ír lombosmoha például valójában egy vörösalga, és az izlandi moha pedig egy zúzmó, mégis mindkettőt mohaként szokás emlegetni.)

Emellett, mivel a vad mohák szűrik a levegőt és magukban tartják a toxinokat, kozmetikumokban való felhasználásuk korlátozott. Kifejlesztettünk egy innovatív biotechnológiai eljárást, amivel laboratóriumban tudunk moha sejteket növeszteni, ez a MossCellTec ™. Ez a technológia a moha sejtek osztódási kapacitásán alapul, miután a levelek fragmentációja megtörtént (aszexuális reprodukció). A Physcomitrella patens moha sejtjeit az előtelep strádiumban termesztik és aratják le. Végül annak érdekében, hogy minden értékes vízoldható összetevőt kinyerjünk az előtelep kultúrából, egy teljesen új hideg sajtolási módszert (> 200 bar) fejlesztettünk ki.

EURO COSMETICS: És milyen előnyei vannak ennek az új technológiának?

Beata Hurst: A MossCellTec ™ egy új technológia, amely először képes nagy mennyiségben, steril körülmények között, fenntartható és megismételhető módon moha sejteket létrehozni. Ehhez a folyamathoz ténylegesen csak egyszer szükséges kis mennyiségű növényi anyagot felhasználnunk.

EURO COSMETICS: A bőr öregedésének leküzdésében a sejtmagnak és a sejtmag vitalitásának döntő szerepe van a MossCellTec ™ No. 1-ben. Tudna nekünk erről egy kicsit többet mesélni?

Beata Hurst: A sejtmag burkának ép szerkezete és a molekulák hatékony szállítása a sejt pórusain keresztül fontos tényezők a bőrsejtek számára. Ez az új öregedésgátló rendszer végeredményben maga a sejtmag egészségének záloga. A sejtmag tartalmazza a DNS-t, a sejt alaprajzát, és ezt tartjuk a sejt ellenőrző központjának is. Ezt veszi körbe egy sejtburoknak nevezett membrán, mely lyukakat, sejtpórusokat tartalmaz, amin keresztül történik a transzport a sejtmagból ki és be. Csak kis molekulák képesek szabadon áramolni ezeken a pórusokon. A nagyobb molekulák, mint a fehérjék és az RNS messenger-ek csak aktív transzport segítségével utazhatnak rendeltetési helyükre. Ez a szállítási folyamat nagyon összetett: Egy emberi sejten akár 5000 sejtpórus lehet, melynek mindegyike akár 1000 molekulát képes szállítani másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy egy sejtben akár 5 millió molekula szállítható másodpercenként ki és be.

EURO COSMETICS: Mi a jelentősége a sejtmagnak az öregedésünk szempontjából?

Beata Hurst: A jelző molekulák időben történő szállítása elengedhetetlen, hogy a sejtek gyorsan tudjanak alkalmazkodni a hőmérséklet és a páratartalom változásához. Ez különösen igaz az olyan, környezettel közvetlen kapcsolatban álló sejtekre, mint a bőrsejtek. Az öregedéssel ez a szállítás kevésbé hatékonnyá és kevésbé szelektívvé válik, amivel a bőr nem lesz annyira ellenálló.

Sokáig azt hitték, hogy a sejtmag funkciója csupán a DNS tárolása, és hogy a sejtmag burok csak egy genetikai anyagot tartalmazó héj. Ez eléggé messze van az igazságtól: Egy, az idő előtti öregedés betegségeivel foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy a sejtmag burok megfelelő összetétele elengedhetetlen a mag formájának fenntartásához, a DNS stabilitásához, és a szabályozott génexpresszióhoz.

A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy a RanBP17 (Ran kötő fehérje 17) transzportfehérje, amely lehetővé teszi és szabályozza a sejtmag pórusain keresztül történő áramlást, különböző sejttípusoknál az életkorral csökken, beleértve a fibroblastokat és idegsejteket. Azt is bizonyították, hogy ez a csökkenés befolyásol különböző fontos öregedési folyamatokat is. Ez a megfigyelés kiemeli a RanBP17 és a sejtmag szállító folyamatainak fontos szerepét az öregedés szabályozásában.

Az öregedéssel, a lamin A és a LAP2 munkája is csökken. Ezek a fehérjék mechanikai támogatást adnak a sejtmag membránjának (szerkezet, merevség és deformációs ellenállás), megtartják a mag formáját, és a sejt működésében játszanak fontos szerepet.

EURO COSMETICS: Milyen kutatásokat végeztek ebben a témában?

Beata Hurst: A MossCellTec ™ No. 1 azon képességét, hogy az öregedéstől megvédje a sejtmag szerkezetét és aktivitását a már fent említett génekre tett hatásából mérjük. Ezeket a géneket azért választottuk, mert fontos szerepük van a mag struktúrájában és a molekulák szállításában a sejtmag pórusain keresztül.

Először ezen gének expresszióját kvantitatív PCR módon elemeztük a normál emberi epidermális keratinocitákon, amelyeket egy fiatal donortól (egy 20 éves nő), és egy idősebb donortól (55 éves nő) izoláltunk. Másodszor, az idősebb donor keratinocitáinak egy részét kezeltük, egy részét nem kezeltük (kontroll) a moha kivonat különböző koncentrációjával, majd a kvantitatív PCR módszerrel elemeztük.

EURO COSMETICS: És mi volt a teszt eredménye?

Beata Hurst: Az eredmények megerősítették, hogy az LMNA, LAP2 expressziója és a RANBP17 szintje csökkent az „idősebb keratinocitákban” a fiatalabbakkal összehasonlítva. Azonban a MossCellTec ™ No. 1 bizonyíthatóan javította ezeknek a fontos sejtmag egészségét jelző markereknek a kifejeződését, amik a maghéj szerkezetében, és a ki-be transzportban vesznek részt az öregedő sejtben.

EURO COSMETICS: És hogy tud ez az aktív hatóanyag segíteni a bőrápolásban?

Beata Hurst: Azzal, hogy meg tudjuk őrizni a molekulák hatékony ki-be szállítását, és a maghéj felépítését, a sejten belüli kommunikáció sokkal optimálisabbá válik, és a sejt sokkal gyorsabban adaptálódik az állandóan változó környezethez. Ezzel a bőr sokkal ellenállóbbá válik az öregedési faktorokkal szemben.

 

EURO COSMETICS: Az öregedésgátló tulajdonságok mellett a MossCellTec ™ No. 1 a bőrkárosító környezeti hatásokkal szemben is védelmet biztosít. Mik ezek a hatások, és milyen eredményeket értek el?

Beata Hurst: Különböző in vitro és placebo-kontrollált klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a MossCellTec ™ No. 1 segíti a bőrt a gyors környezeti változásokhoz való alkalmazkodásban (hideg / meleg, alacsony / magas relatív páratartalom). Jelentősen növeli a hidratációt, a homogenitást és a barrier funkciókat a stresszes körülmények ellenére, emellett rövid idő alatti ránccsökkenést értek el. Az egyik placebo-kontrollált klinikai vizsgálatban koreai nők vettek részt, akik naponta több mint 2 órát töltöttek a szabadban nyáron Szöulban. A 14 napig tartó, 2% MossCellTec ™ No. 1 felhasználásával végzett kezelés után szignifikánsan javult a bőr hidratációja, a láthatatlan vízveszteség (TEWL) és a bőr tónusának homogenitása a placebo csoporthoz képest.

Egy másik példa a MossCellTec ™ No. 1 védő hatására egy bőr minta vizsgálatáról szól, amely forró-nedves és hideg-száraz feltételeknek lett kitéve. A MossCellTec™ No. 1-nal kezelt bőr kiválóan alkalmazkodott a környezeti változásokhoz a kezeletlen bőrrel szemben. A szétesett kollagén szerkezet sehol sincs a kezelt minta ellenállásával szemben.

EURO COSMETICS: Az ügyfeleik hogy fogadták az új biotechnológiai felfedezést?

Beata Hurst: Mivel a MossCellTec ™ No. 1 képes rögzíteni egy teljesen új hatóanyag forrás – a moha – ellenálló tulajdonságait, és mivel ez az első olyan aktív anyag, mely a sejtmag egészségének tudományos témáját célozza meg, valódi áttörést jelent az anti-aging bőrápolásban. Nagyszerű visszajelzés számunkra, hogy az új biotechnológiai eljárás segítségével fenntartható módon termelhetünk mohát, és az is, hogy ez az összetevő alkoholmentes, tartósítószer-mentes és a COSMOS által jóváhagyott.

EURO COSMETICS: Nagyon köszönöm a beszélgetést.

A MossCellTec™ No. 1 többszörösen díjazott hatóanyag:

  • Innovation Zone arany díj a legjobb kozmetikai hatóanyag kategóriában
  • Innovation Zone arany díj a legjobb kozmetikai hatóanyag kategóriában Észak-Amerika
  • Innovációs arany díj a BSB-n
  • A Sepawa Innovációs díj harmadik helyezettje

(Az eredeti cikk az Eurocosmetics 2018. szeptemberi számában jelent meg „At a loss without moss”címen.)

(Kiemelt kép: mibellebiochemistry.com )