Oldal kiválasztása

A masszázs az egyik legrégebben alkalmazott terápia a Földön. Nincs olyan kultúra, ahol valamilyen módon ne jelenne meg az érintésnek ez a speciális formája. A természeti népek egészen újszülöttkortól masszírozzák gyermekeiket, megerősítve a családi kötelékeket, elősegítve az emésztést és a mozgásszervi fejlődést. A masszázzsal kapcsolatot teremtünk, képesek vagyunk a szövetek helyzetét, működését és minőségét befolyásolni, regenerálni, energiát átvinni, így akár nyugtatni, fájdalmat csillapítani, tartást javítani vagy energetizálni is.

A szó eredete nem egyértelmű, sokan a görög ’masso’ (kézzel dolgozni) vagy az arab ’massa’ (érinteni, érezni) szóból vezetik le, mégis mindenhol egyet jelent: jótékony módon érinteni a másikat.

Kozmetikusként számtalan lehetőség, masszázsforma, mozdulat áll a rendelkezésünkre, hogy kezeléseinket színesítsük vagy egészen új terápiákat vezessünk be szalonunkban. Az igaz, hogy masszírozni mindenki meg tud tanulni, de az már nem, hogy mindenki egyformán jól csinálja. A mozdulatok és a jó képzés semmit sem ér egy ráérző, zsigerből dolgozó, elhivatott kozmetikus, masszőr, terapeuta, illetve sok gyakorlás nélkül.

Masszírozni nem csak egész testet érdemes: csodálatos eredményeket érhetünk el részmasszázsokkal is, (arc, dekoltázs, láb, kéz), illetve az sem elhanyagolható, hogy a tanfolyam költségén kívül nem kerül olyan nagyobb anyagi befektetésbe, mint egy gép beszerzése. Soha nem évül el, hiszen egy kellemes masszázs mindig „divatban marad”.

A masszázs során több technikát alkalmazhatunk, simítást, nyomást, gyúrást, csípést, kimozdítást, illetve végezhetjük kézzel, eszközökkel vagy géppel. A kézi masszázs során használhatjuk az ujjbegyünket, tenyerünket, tenyér élünket, csuklónkat, könyökünket, de akár sarkunkat vagy térdünket is. Eszközként pedig a kezdetektől használtak a masszőrök különböző formájú köveket, csigaházakat, fabotokat, kesztyűket, textíliákat, ecseteket vagy vízsugarat. Tág értelemben véve a szemcsés peelingeket is az eszközök közé sorolhatjuk.

Különleges kezelési formát képviselnek a olyan energetikai masszázsok, amik alig vagy egyáltalán nem ér hozzá a vendéghez, kezét a kezelt terület felett tartva koncentrálja energiáit egy pontba. Ez az egyik legnehezebben elsajátítható kezelés, nagyon sok ráérzés és gyakorlás szükséges hozzá.

A legszebb, hogy sok technikát egymással is kombinálhatunk, a pontmasszázs tökéletesen illik az átsimításos mozdulatokhoz, a gyorsabb és lassabb fogásokat egymással felváltva alkalmazva ívet adhatunk szeánszunknak. A technikák tárháza szinte végtelen, mégis vannak olyan adott anatómiai elemek, amik szinte minden masszázsformánál visszatérnek: ilyen például az idegkilépési pontok helyzete, a nyirokfolyadék áramlásának iránya, az izmok eredésének és tapadásának helye.

A felhasznált krémek, olajok is fontos elemei lehetnek a masszázsnak: a növényi olajok, kivonatok gyorsítják vagy épp lassítják az anyagcserét, a felmelegedő bőr sokkal jobban veszi fel a hatóanyagokat, így táplálják is a kezelt felületet, fokozva a kezelés hatását.

Szinte felsorolni is lehetetlen a különféle masszázsok számát, ezért kiemelnék egy számomra igen kedvelt, látványos, bonyolultnak tűnő, mégis egész könnyen elsajátítható technikát: a kristálypálcákkal végzett arc-, nyak- és dekoltázsmasszázst. A kezelés célja, hogy az idegkilépési pontok stimulálásával ellazítsuk a vendéget, megnyugtassuk a kezelt terület izmait, amik stressz hatására állandó feszülésben vannak, emiatt mimikai ráncok képződnek az arcon. A nyirokfolyadék beindításával a pangó kötőszöveti folyadékot elvezetjük, megszüntetjük a puffadásokat, fekete karikákat a szem alatt.

A kezelést alapvetően egy hegyikristály pálca párral végezzük, mert rezgése semleges, elsődlegesen a koronacsakrához kapcsolódik, ellenben minden csakrára kiegyenlítő hatással van. Választhatunk rezgésük szerint másik, erre alkalmas, és hengerformára csiszolt kőzetet (a legjobb, ha az egyik vége vékonyabbra van csiszolva, de mindenképpen lekerekített). Az én kedvencem a türkizes árnyalatú aventurin, az önmegbecsülés köve. A szívcsakrához kapcsolódik, így segít szembesülni az énképpel, és elősegíti, hogy lépni merjünk vágyaink megvalósításában. Szerintem erre minden vendégünknek nagy szüksége van.

A masszázst ugyanúgy készítjük elő, mint a többi kezelést: letisztítjuk, radírozzuk, majd tonizáljuk a bőrt. Felviszünk egy bőrspecifikus szérumot vagy koncentrátumot, és egy nagyon kevés masszázskrémet (sokkal kevesebbet, mint a kézi masszázsnál, mert az sem jó, ha nagyon csúszik a pálca). Végezhetjük ezt a technikát olyan maszkokon is, amelyek nem tapadnak túlságosan, illetve egyáltalán, vagy csak kevéssé szívódnak be: gazdagabb krémmaszkok, mátrixok vagy kollagén lapok.

A masszázs során három alapvető mozdulatot ismétlünk megfelelő sorrendben az arc, nyak, a vállak és a dekoltázs területén: a kristálypálcával egy pontot nyomunk, kis köröket írunk le, majd egy nagyobb területet görgetünk át vele. A nyomáspontokat a kézi masszázs során is alkalmazhatjuk például masszázsunk lezárásaképpen.

A kristálymasszázs időtartama tíztől akár negyven percig is tarthat, attól függően, milyen gyorsan, és hányszor ismételve végezzük a mozdulatokat. Nagyon gyakori hatás, hogy – bár részmasszázst végzünk – a vendég általános felmelegedést érez a testében, nagyon könnyen elernyed, sokszor el is alszik.

A masszázs végeztével (amennyiben azt nem maszkon végeztük), folytassuk kezelésünket a megszokott módon: bőr- és probléma-specifikus pakolás, majd befejező szem- és bőrápoló krém felvitele. A levezető lépések alatt óvatosan helyezzük a pálcát vendégünk tenyerébe, hogy a kellemes, közösen keltett rezgés tovább hasson.

Beépíthetjük ezt a masszázst egy, már meglévő kezelési sorba, és azoknak is szívesen ajánlom ezt a technikát, akiknek a csakrák és a rezgések túl „spirinek” tűnnek, mert ez a kezelés jótékony hatásából mit sem von le.