Oldal kiválasztása

A menopauza időszakát minden nő megéli – kisebb-nagyobb tünetekkel. Orvosi definíciója szerint akkor beszélhetünk menopauzáról, ha egy nőnek legalább 12 hónapja nincs menstruációja. Természetesen ez csak egy a sok tünet közül, mely a fejlett országokban, így nálunk is 45-55 éves kor környékén (átlagban 51 évesen) kezdődik, és akár hosszú évekig is eltarthat.

Egy nő életében három jelentős hormonálisan meghatározó időszak van. Az első 10-12 éves kor körül érkezik el, amikor a menstruációs ciklus kezdődik, a második, amikor a nő gyermeket vállal, és a harmadik, amikor a ciklus fokozatosan elmarad. Az első és utolsó ciklus közötti 35-40 évben havonta ciklikusan is történik egy hullámzásszerű hormonváltozás.

A „menopauza” szó jelentése „a havi ciklus vége”, tehát egy nő már nem lesz várandós, fokozatosan átlép az időskorba. A teljes változást három időszakra bonthatjuk:

  • perimenopauza: a változás már elkezdődik, de sokszor még nincsenek nagyon látványos jelei. Azt a 12 hónapot is ebbe a szakaszba soroljuk, ami a menopauza diagnózisát adja. Ezt megelőzően a nő még menstruál, de fogamzó képessége már csökken. A progeszteronszint is elkezd fokozatosan csökkenni, de az ösztrogén szintjének csökkenése ezt még nem mindig követi, így akár ösztrogén dominancia is kialakulhat. Mivel a zsírsejtek is termelnek ösztrogént, a petefészkek működésének leállása után a jelentős túlsúllyal rendelkező nőknél akár kétszer annyi ösztrogén is keringhet a véráramban, ami többek között a mellrákra való hajlamot is növelheti.
  • menopauza: az utolsó menstruációtól számított 12 hónap után kezdődik, ami lehet természetes folyamat vagy egy petefészek eltávolító műtét eredménye. Megfigyelték, hogy aki ebben az időszakban vált életmódot, egészségesebben táplálkozik és sportol, akár újra beindulhat a menstruációja, illetve a változó kor nem kívánt tünetei is csökkenhetnek.
  • postmenopauza: nehezebben meghatározható, mikor kezdődik. Általában a menopauza tüneteinek elmúltától számítják. Az ösztrogén és progeszteron hormonok szintje teljesen beáll egy állandó minimumra.

Magyarul ezt az időszakot változó kornak is hívjuk, hiszen nem csak a menstruáció marad el, hanem egy teljes testet és lelket érintő változás megy végbe. Ez a változás hamarabb következik be azoknál, akiknek sebészi úton távolították el a petefészkét, illetve megfigyelték, hogy a dohányzás is felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Kutatók azt tapasztalták, hogy az aktív párkapcsolatban élőknél később kezdődnek a tünetek vagy ezek sokkal enyhébben az egyedül élőkéhez képest.

Milyen jellemző fizikai tünetei lehetnek a változó kornak?

  • a ciklus felborulása, majd elmaradása
  • hőhullámok és hidegrázás, akár felváltva
  • éjszakai izzadás
  • álmatlanság
  • hízás és nehezebb fogyás
  • a kötőszövet feszességének csökkenése (pl. a mell megereszkedése)
  • lelassult anyagcsere
  • csontritkulás
  • elvékonyodó, ritkuló, gyorsan őszülő haj

Milyen jellemző lelki tünetei lehetnek a változó kornak?

  • csökkent energiaszint
  • hangulatingadozások
  • hirtelen idegesség, dühkitörések
  • lassabb gondolkodás és döntés
  • a libidó csökkenése

Mi történik ilyenkor a bőrben?

Az anyagcsere lelassulása testünk minden területét érinti. A bőr elvékonyodik, szárazabbá, érzékenyebbé válik. Az ösztrogénszint csökkenésével a bőr elveszítheti kollagén tartalmának akár egyharmadát a menopauza első öt évében.  A legnagyobb szervünk a hormoncsökkenés miatt elveszíti stabilitását, volumenét, vízmegtartó-képességét és ragyogását. A bőr – főleg az orca két oldalán – elkezd megereszkedni.

A bőr veszít ellenálló-képességéből és rugalmasságából, aminek következményeképpen az arckontúrok elveszítik formájukat, a pórusok tágabbá, láthatóbbá válnak. Ilyenkor felszínre kerülhetnek régi hegek, sokaknál fokozódhat az érzékenység, vagy a bőrvörösességre és a gyulladásokra való hajlam. Megjelenhet hámlás, pigmentfoltok, és kisebb-nagyobb területeken érdesség – nem csak az arcon, az egész testen.

Klimax, az élet tetőpontja

Ritkábban használjuk a „klimax” görög eredetű szót, melynek jelentése „emelkedés, fokozás, csúcspont”. Pozitívan értelmezve a nő ekkor éri el létezése tetőfokát, teljességét. Birtokolja mindazt a tudást és tapasztalatot, amivel az élete teljes lehet, és még fizikailag és szellemileg is aktívan élheti az életét. Ő lesz az az 50-es, aki a kozmetikus számára az ideális anti-aging vendég: nem az idő kerekét szeretné visszaforgatni, hanem meg szeretné élni azt a kort, amiben éppen van, frissen és fitten – és ezért hajlandó tenni is.

Sokan nagyon lelkesen élik meg ezt az időszakot, már nem kell aggódniuk a fogamzásgátlásért vagy foglalkozniuk a menstruációval, és már felnőttek a gyerekeik. A nő meg tudja valósítani az álmait, amihez akár anyagi javakat is gyűjtött, újdonságokat tanul (nyelveket, táncot vagy egy új szakmát), világot lát, és elkezd jobban foglalkozni saját magával. Eljött az idő egyfajta felszabadulásra, önmegvalósításra.

Mit tehet egy nő a menopauza tüneteinek csökkentéséért?

Kutatások kimutatták, hogy – mint minden változásnál – az egyensúlyra való törekvés a legcélravezetőbb. Az egészséges táplálkozásra való átállás nem csak növelheti az energiaszintet, és csökkentheti a krónikus betegségek és a rák kockázatát, hanem súlycsökkenést is okozhat, amivel az ösztrogénszintet, és különböző krónikus betegségekre való hajlamot tudjuk ugyancsak csökkenteni.

A fogyást kutató orvosok megállapították, hogy azoknál, akik a megfelelő diéta mellett rendszeresen sportoltak is, nem vagy csak egészen kismértékű csontritkulást tapasztaltak. Ugyanez volt jellemző a menopauza teljes ideje alatt aktívan mozgó nőkre is.

Fontos tényezője a változásnak a lelki egyensúly. A test és a szellem változik, amit természetes módon nem mindenki fogad el könnyen. A sport a lelki egészségen is javíthat, emellett egy új hobbi megválasztása vagy egy tematikus csoporthoz való csatlakozás is a változó korban lévő nő előnyére válhat. A társas kapcsolatok nagyon fontosak az emberek életében: vizsgálatok szerint azok az idősek, akik sokáig és nagyobb egészségben élnek, egyértelműen aktívabb szociális életet is élnek.

A változó kor kozmetikája

A kozmetikai kezeléseknél is elsődlegesen a bőr öregedésének látható jelei ellen dolgozunk. Felhasználjuk a már jól ismert hatóanyagokat, a hialuronsavat, különböző algákat és vitaminokat, és kombináljuk őket a legújabb kutatások olyan speciális hatóanyagaival, mint például a kollagén termelést serkentő biopeptidek.

Biodroga szépség kozmetika termék szépségápolás Bioscience Institute Perfect ageAz egyik ilyen speciális biopeptid a Palmitoyl Tetrapeptid-7. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a négy aminosavat tartalmazó tetrapeptid lelassíthatja vagy elnyomhatja a felesleges interleukinek képződését, egy olyan kémiai hírvivőét, amelyek kiváltják a test akut gyulladásos reakcióját. Az interleukinek képződése a szövetek glükációjához (elcukrosodásához) vezethet, amikor a túlzott cukor bevitel miatt glükóz kapcsolódik a fehérjékhez, és egymáshoz tapasztva őket megmerevíti a szöveteket.

In vitro a tudósok megállapították, hogy a Palmitoil Tetrapeptid-7 az interleukintermelés jelentős dózisfüggő csökkenését váltotta ki. Minél nagyobb a Palmitoyl Tetrapeptid-7 koncentrációja, annál nagyobb az interleukin termelés csökkenése – akár 40%-kal kevesebb. Az UV-sugárzásról – mint a bőröregedés egyik első számú felgyorsítójáról – közismert, hogy felpörgeti az interleukin termelést. Az ultraibolya sugárzásnak kitett, majd Palmitoyl Tetrapeptide-7-tel kezelt sejtek az interleukin termelést 86% -kal csökkentették.

A másik ilyen újgenerációs hatóanyag a világ legtöbbet eladott peptid-komplexe, a három aminosavból álló Palmitoyl Tripeptid-1, ami az 1-es típusú kollagén egy fragmense. Amikor a kollagén természetes módon lebomlik a bőrben, a kapott peptid-töredékek jelzik a bőrnek, hogy új, friss kollagént hozzon létre. Ha ilyen kollagén fragmenst juttatunk a bőrbe, becsaphatjuk a szervezetet, és rávehetjük, hogy több kollagént termeljen.

Elsődlegesen a mellékvese termeli az egyik fontos hormonunkat, a DHEA-t. Ez a hormon több másik hormon előkészítésében vesz részt – ilyen az ösztrogén és a tesztoszteron. Megfelelő szintje felel a bőr rugalmasságáért és a nedvességmegtartásért. Emellett kutatásokban bizonyították, hogy gyulladáscsökkentő, illetve hízást, cukorbetegséget és rákot megelőző hatással bír. Mégis, sok orvos  ellenjavallja a szintetikus, szájon át szedhető DHEA-t sokféle, nem kikutatott mellékhatásai miatt. A jó hír, hogy a rendszeres testmozgás is megemeli a DHEA termelést a szervezetben. A kalória megvonásos táplálkozás (pl. böjt) is képes növelni a DHEA szintet, illetve ennek eredményeképpen a várható élettartamot.

Növényi hatóanyaggal is növelhetjük a bőr DHEA szintjét. Az egyik ilyen elsődlegesen alkalmazott népi gyógyászati növény a barátcserje kivonat. Évszázadok óta alkalmazták premenstruációs szindróma (PMS) és meddőség kezelésére. Kutatók azt találták, hogy csökkenti a túlzott prolactin szintet, ami a vérzés elmaradásáért, rendszertelen vérzésért és a libidó csökkenéséért felel. A bőrben a barátcserje kivonat képes növelni a DHEA és ß-Endorphin szintet, amivel a bőr fiatalosabb, „stresszmentesebb”, kisimultabb lesz.

Megfelelő hatóanyag-koktélt (és az azt bőrbe juttató szállító-rendszert) tartalmazó készítmények rendszeres használatával jelentősen csökkenthetjük az olyan változókori bőrtüneteket, mint a szárazság, megereszkedett bőr, tág pórusok, vörösesség, érzékenység és a bőr elvékonyodása. Ezek a készítmények nem csak a bőrfunkciókat javítják, de védik a bőrt (a környezettel elsődlegesen kapcsolatban álló szervet) a környezeti károsodással és az UV-sugárzással szemben is.

Többet megtudhatsz a menopauzáról és kozmetikai kezeléséről Perfect Age V-lifting képzésünkön –>>> KATT IDE