Oldal kiválasztása

Száraz? Foltos? Állandóan viszket? Zsírosan fénylik? Netán hámlik? Mindenkinek van valami baja a bőrével, amit így vagy úgy megpróbál kezelgetni. Sokszor akár több bőrprobléma is megjelenhet az arc vagy a test bőrén, de bármi legyen is az, végtelenül idegesítő. A tervem az, hogy megpróbálok több oldalról megközelíteni 10 tipikus problémát, eloszlatni a tévhiteket, és valamilyen megoldást adni konkrét termék személyében.

1. A dehidratált bőr

Az egyik leggyakoribb panasz, melynek kiváltó oka elsősorban az életvitelünk (táplálkozás, folyadékbevitel, stressz, környezeti ártalmak, szárító kozmetikumok), de természetesen, ne feledkezzünk meg az öröklött hajamról sem. Vízhiányos bőrrel már a húszas éveiben szembesülnek a nők, de a férfiakat sem kíméli ez a folyamat, legfeljebb pár év haladékot kapnak, amit kicsit más bőrszerkezetüknek köszönhetnek.

Nagyon fontos megjegyezni (és ez több más problémánál is előkerül majd), hogy a bőrünk az immunrendszerünk része, célja kint tartani, ami nem belülre való, és bent tartani, aminek meg nem szabad távoznia. Ez a rendszer zsíros és vizes fázisból áll, melyek komplementer kiegészítik egymást.

Érthetőbben fogalmazva: a bőrfelszínünk zsírtartalma adja meg azt a védő réteget, amellyel a bőrsejtek hidratáltsága nem vész el, a víz nem tud elpárologni a bőrből. A nedvesség fontos a sejtek anyagcseréje szempontjából, de ha egy bőrsejt víztartalma 10% alá esik, a sejt természetes módon leválik – ezt hívjuk elhalt hámsejtnek, magát a folyamatot pedig fiziológiai hámlásnak.

A zsírréteg segít abban is, hogy a külső felületről ne tudjanak mindenféle anyagok bejutni, így a – főként legalul elhelyezkedő – bőrsejtek a vizet csakis egy helyről tudják felvenni: a vérből. Tehát nincs mese, inni kell. Vizet elsősorban.

Ha a zsír tartja bent a vizet, természetesen a felszíni vízhiány (a legfelső rétegek dehidratáltsága) ritkábban érinti a zsíros bőrűeket, nekik más problémával kell fiatalabb korban szembesülni, amit a zsíros, csillogó bőrről szóló részben írok le. Annál nagyobb eséllyel lesz később mélyrétegi vízhiányos a bőrük, mert a kor előrehaladtával (a hormonális változások eredményeként) nem táplálják a legalsó rétegeket, és ezek vesztenek teltségükből és rugalmasságukból. Ilyenkor lesz a bőr felszíne zsíros és csillogó, esetleg pattanásos, de az egész bőr megereszkedik, „lecsúszik”.

Amennyiben ez a szárazság jelentős méreteket ölt, ami nincs kezelve, a bőrfunkciók nem működnek már megfelelően: vörösesség, viszketés, húzódás, hámlás, irritáció, gyulladásos folyamatok jelennek meg, amiket már sokkal nehezebb kezelni. Ezért is fontos még az elején „lekapni” ezt a folyamatot.

A bőrben több olyan anyag van, ami a vizet hivatott megkötni, ilyen az oly sokat emlegetett hialuronsav is. Ez egy természetes anyag, melyből a bőrünk – amennyiben normálisan működik – eleget termel. A hialuronsav 1 grammja képes akár 6 liter vizet megkötni, tehát elegendő egészen kis mennyiség belőle. Mivel a szervezetünkben is megtalálható, nem allergén és a bőrünk szívesen építi be a rendszerébe.

A hialuronsavat előszeretettel módosítják, hogy szerkezetileg kisebb legyen, mélyebbre tudjon felszívódni a bőrben, és ott kösse meg az értékes nedvességet.
Ugyanígy a „hidratáló” hatóanyagokhoz tartoznak a különféle cukor-komplexek, mint a béta-glükán. Az ételeinkben természetesen megtalálható anyag az immunrendszerünkre is előnyös hatással bír. Kutatásokban megfigyelték, hogy a sok béta-glükánt tartalmazó ételeket fogyasztó gyerekek sokkal ritkábban betegedtek meg. Nemcsak belsőleg, kívülről is táplál ez az anyag, hiszen a velünk szimbiózisban együtt élő baktériumoknak – amik a természetes védő bőrflóránkat alkotják – is kedvez ez a hatóanyag.

A biotechnológia létrehozta az AquaMAX nevű összetevőt, melyet szójából nyernek, és akár tízszer olyan erős vízmegkötő képességgel is bír, mint a hialuronsav. Ahogy a hialuronsavnál, ennél az anyagnál is találunk többféle molekuláris szerkezetet, amivel a felsőbb és a mélyebb rétegeket is hidratálhatjuk.

Tehát összegezve: belülről fontos a megfelelő folyadék-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás, kívülről pedig a hidratáló és a zsírköpenyt védő készítmények. Kerüljük a szárító, alkoholos, erősen mattosító, szilikonokat tartalmazó termékeket, minimalizáljuk a sminket, és mossuk le, amint hazaértünk.

Extra tipp: a gyümölcsök igazi hidratáló bombának számítanak, nem hiába teremnek a leginkább lédúsabb gyümölcsök nyáron, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk. A dinnye, a körte, a füge, az alma, stb. mind-mind valódi táplálék-bombák a bőrünknek. Télen se feledkezzünk meg róluk!