Oldal kiválasztása

A velünk együtt élő mikroorganizmusok csodálatos világa

 

A probiotikumok kifejezést nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen mindenki átesik élete során legalább egy olyan fertőző betegségen vagy antibiotikum kúrán, ami után az orvos probiotikumos kezelést ír fel. Ettől függetlenül az emberek többsége nem tudja, miért kell beszedni ezeket a fehér kapszulákat…

Kezdjük az elején! A beleinket olyan, velünk együtt élő, mikroszkópikus élőlények (baktériumok, gombák, vírusok, stb.) népesítik be, akik nélkül nem maradnánk életben. Az ott található szimbiótáink olyan egyéni kollektív lenyomatot képeznek – ezt nevezzük mikrobiomnak -, amilyen egyéni az ujjlenyomatunk is. És bár az ujjlenyomat nem változik életünk során, a mikrobiom állandó változásban, mozgásban van, hatnak rá (akár azonnal) a külső és belső hatások. Olyan, mint egy földterület, amit állandó lakosok és átmenti telepesek is alkotnak. Ha jön egy hurrikán (a mi esetünkben az antibiotikum), akkor elsöpri őket, és segítenünk kell, hogy új telepesek népesítsék be a területet, amik számunkra kedvező feltételeket biztosítanak.

A mikrobiomot alkotó baktériumok az általunk elfogyasztott ételekből táplálkoznak, anyagcsere-folyamataik vannak, és a megtermelt anyagaikat a szervezetünknek adják le, amiket mi felhasználunk. „Jó” baktérium esetén ezek az anyagcsere-termékek táplálnak minket (ilyenek a rövid szénláncú zsírsavak) vagy „rossz” baktérium esetén megbetegítenek (ezek a toxinok). Fontos tudnunk, hogy az étkezésen felül hat rájuk az is, hogyan, mennyit alszunk, sportolunk, stresszelünk, mit lélegzünk be. Ez a kicsi (=mikro) világ (=biom) körforgásának részei a pre-, a pro- és a posztbiotikumok.

 

Tehát definiáljuk, mi pontosan a pre-, a pro- és a posztbiotikum!

A prebiotikumok

A prebiotikum a pre (=elő) + biotic (=élet, az élet feltétele) szóösszetételből adódik. Ezek azok az élelmiszerekben és krémekben található komponensek, amik az egészséges mikrobiom életfeltételeit megteremtik vagy javítják, hiszen táplálékot szolgáltatnak a kedvező baktériumok számára és optimalizálják a bőr pH-ját. Nagyon sok bőrelváltozást kezelhetünk azzal, ha megerősítjük bőrünk flóráját egyrészt a megfelelő savas közeg beállításával, másrészt a nekünk kedvező mikrobióták táplálásával. Ilyen probléma lehet a tisztátlan, aknés bőr és a rosacea is, hiszen ezek jellemzően közös pontja a bőr nem megfelelő pH-ja.Biodroga szépség kozmetika termék szépségápolás Bioscience Medical prebiotikum probiotikum posztbiotikum

Milyen előnye van a prebiotikus bőrápolásnak?

  • Erősíti a bőrgátat: a bőrön található „jó baktériumok” táplálásával fokozódik a bőr védőfunkciója, ezzel hatékonyabban akadályozza meg a kórokozók bőrbe jutását és a környezeti hatások okozta károkat.

  • Csökkenti a gyulladást: a hasznos baktériumok szaporodásának elősegítésével finomodik az immunválasz, nem lesz érzékeny a bőr akár minden apró behatásra is. Ez kifejezetten azok számára fontos, akik neuroszenzitivitással élnek, tehát túlműködik a szervezetük reakciója, hajlamosak a hiperérzékenységre.

  • Fokozza a bőr hidratáltságát: az egészséges bőrflóra képes jobban megtartani a nedvességet, így a bőr teltebbnek, simábbnak tűnik. A megfelelő hidratáltság az egyik kulcspontja a kiszáradás, a gyulladás és az irritáció megelőzésének.

  • Anti-aging hatású: a prebiotikumok képesek fokozni olyan gyulladásgátló peptidek és más vegyületek termelődését, amelyek javíthatják a bőr rugalmasságát, csökkentik a ráncok megjelenését, hozzájárulva a fiatalosabb arcszínhez.

A prebiotikumok közé tartoznak például a számunkra megemészthetetlen rostok, összetett cukrok, a rezisztens keményítő és az inulin, amelyek a bélbe kerülve elősegítik az ott élő hasznos baktériumok szaporodását, amiknek tápanyagaként szolgálnak. Ide tartozik például a lenmag, a rizs, a szója és a zab kivonata is.

A bőr számára a poly- és oligosaccharide-ok képezik ezeknek a prebiotikumoknak az legfontosabb csoportját. Az alpha-glükán oligosaccharid természetes cukrokból (szacharóz és maltóz) enzimes szintézissel nyert bőrvédő összetevő. Védi és stimulálja a jótékony mikrobiális bőrflórát anélkül, hogy ugyanezt tenné a kórokozókkal, illetve serkenti a keratinociták antimikrobiális peptid-termelését.Biodroga szépség kozmetika termék szépségápolás Bioscience Medical prebiotikum probiotikum posztbiotikum

Különleges polysaccharid a béta-glükán is, mely mind a bőr felszínén, mind a belekben kedvező hatást ér el. Kutatások kimutatták, hogy a béta-glükán étrendkiegészítőt szedő gyerekek jelentősen kevesebbet hiányoztak az óvodából. A bőrön alkalmazva ez az anyag megerősíti a bőr barrierjét, ellenállóvá teszi az olyan környezeti károkkal szemben, mint a légszennyezés, nyugtatja a vörösességet és irritációt, és hidratáló hatása miatt az érzékeny bőrre kifejlesztett anti-aging termékekben is találkozhatunk vele.

Az anti-aging termékek egyik legújabb hatóanyaga a pullulan, mely biopolimerként működik, csökkenti a transzepidermális vízveszteséget, és így hosszú távon hozzájárul a bőr hidratáltságának javításához.

A növényi olajok egy különleges csoportot alkotnak, mert ezek azok, amik a bőrön hatékony táptalajt adnak, segítenek az ideális pH beállításában, csökkentik az irritációt és a dehidratáltságot, és javítják a zsírköpeny állapotát. Ellenben a bélben a finomított olajak nagy mennyiségben nem kedvező hatásúak, mert a mikrobiom számára nem biztosítanak optimális feltételeket, hiszen a növényben rostokkal együtt találhatók, amik az olajból teljes egészében hiányoznak.

Probiotikumok

A szóösszetétel jelentése „az életet elősegítő anyagok” A WHO definíciója szerint: „élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben adagolva egészségügyi előnyökkel járnak a gazdaszervezet számára”. Tehát ők maguk azok a baktériumok, melyek egy felborult mikrobiom rendszer esetén akár új telepesként is működhetnek.

Probiotikus hatása nemcsak laborban kifejlesztett kapszulának lehet, hiszen a fermentált élelmiszerekben hemzsegnek a jobbnál jobb baktériumok. Ilyenek a savanyított zöldségek, a kovásszal készült pékáruk, a kimchi, a kombucha, a miszo vagy a joghurt. Szakemberek sokszor nem is a kapszulát ajánlják a bél regenerálására, hanem ezeket a természetes élelmiszereket, hiszen a bélbaktériumok sokszinűsége elengedhetetlen az egészséghez, és a kapszulák legtöbbször csak egy-két baktériumtörzset tartalmaznak.

Bár a tudósok már dolgoznak a kezdeti kutatási megközelítéseken és ötleteken, hogy a jövőben lehetséges legyen a probiotikumok használata kozmetikai emulziókban, jelenleg ez nem lehetséges, hiszen a folyadékokban az élő anyagok nem „hibernálódnak”, ugyanúgy tovább élik az életüket, ami a készítmény felhasználhatóságát és biztonságát erősen korlátozza.

Posztbiotikumok

Ezek az „életen túl lévő anyagok”, melyek az inaktivált (elhalt) mikroorganizmusokat és a baktériumok anyagcsere-termékeit foglalják magukba.

Biodroga szépség kozmetika termék szépségápolás Bioscience Medical prebiotikum probiotikum posztbiotikumTehát az egyik típusú posztbiotikum maga a baktérium sejttartalma, amelyhez a sejtfalat felsértik, és a sejtalkotókat kinyerik. Ezt nevezzük lizátumnak, mely értékes zsírsavakat, polysaccharidokat, vitaminokat és peptideket tartalmaz.

A posztbiotikumok másik csoportja a baktériumok anyagcsere-terméke, amit viccesen „baci kaki”-nak is hívhatunk. A testünkben ezek az anyagok természetes módon jönnek létre a szervezetünkben élő szimbiótáink által, hiszen ezek az élőlények a szervezünkbe ürítik az értékes metabolitjaikat. A bőr felszínén ugyanígy történik, az ott élő kedvező baktériumok védő anyagot termelnek.

A mikrobiom egy körforgás is, hiszen egy baktérium által megtermelt anyag (posztbiotikum) táplálékául szolgálhat egy másik mikrobiótának (prebiotikum). Ilyen tápanyag lehet a B-vitamin, a K-vitamin vagy az aminosavak.

Az antimikrobiális peptidek a kórokozó baktériumokat, míg a hidrogén-peroxid a gyulladást okozó Candida gomba növekedését tudja elnyomni.

A Lactococcus lactis egy tejsavtermelő baktérium, melynek kivonata (lizátuma) a Lactococcus ferment lysate. Pozitívan befolyásolja az epidermális sejtek növekedési sebességét és minőségét, ami jobb ellenálló-képességet és általánosan javuló bőrminőséget eredményez.

Ugyancsak kedvelt kivonat a Bifida ferment lysate, mely a probiotikumként alkalmazott bifidobacterium értékes összetevőit tartalmazza. Szájon át szedhető probiotikumként sikeresen alkalmazták már az atópiás dermatitis és az akne tüneteinek csökkentésében. In vitro kutatások bizonyították, hogy lizátuma képes növelni a bőr barrierjének megerősödését, és motiválni az antimikrobiális peptid termelésért felelős gént. Emellett erős antioxidáns hatású, mert csökkenti a gyulladást kiváltó faktorokat és gátolja a reaktív oxigénfajtákat.

A kozmetikumokban található egyik legfontosabb posztbiotikum a bakteriális erjesztéssel előállított hialuronsav, mely egyik hidratáló és anti-aging készítményből nem hiányozhat. Előnye, hogy méretét és molekulaszerkezetét szabályozni tudják, így célzottan kerülhet a készítményekbe.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy egy gondosan megválasztott, mikrobiomot támogató bőrápolási rutinnal kedvezően befolyásolhatjuk a bőrflóránk állapotát, ezzel egészségesebb, fiatalosabb és a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbb védelmi vonalat hozunk létre. A BIODROGA termékekkel egyensúlyba hozhatjuk, megerősíthetjük a bőr mikrobiomját, és ezzel egészségesebbé és ellenállóbá tehetjük szervezetünk elsődleges védvonalát, a bőrünket.

(Fotók: Pexel)

(A cikk részben a Beauty Forum magazinban jelent meg.)