Egy nő életében több olyan életszakasz van, ami felbolygatja a hormonrendszert – ezzel a bőrt is. Ilyen a kamaszkor, a várandósság időszaka és a menopauza. A várandósság és szoptatás ezek közül azért is különleges, mert nemcsak a kismama, hanem a baba igényeit is figyelembe kell vennünk mind a kabin, mind az otthonápolási kezeléssor kialakításánál. Emellett lelkileg felemelő és megterhelő is egyben, hiszen az élet – és sokszor a bőr – már nem lesz olyan, mint előtte volt.

A felkészülés időszaka

Miért fontos fokozott figyelemmel lennünk, amikor vendégünk elmeséli, hogy kisbabát tervez a párjával? Egyre több nő szorul orvosi segítsége, amihez valamilyen hormonterápiára szorul. Ez felborítja a bőr működését is, jellemzően göbök, hiperérzékenység, gyulladás, hiperpigmentáció is kialakulhat. Fontos a bőr nyugtatása, táplálása, illetve amennyiben tisztítjuk, fokozott elővigyázatossággal tegyük, hiszen ezek a nagy és fájdalmas göbök nem klasszikus „pattanások”, nehezen ürülnek, és könnyen hagynak heget, hipo- vagy hiperpigmentációt maguk után.
Mindenképpen helyezzünk hangsúlyt az otthoni ápolásra. A probléma megjelenésekor lehetséges, hogy a teljes otthoni ápoló csomagot le kell cseréljük. Előtérbe kerülnek a gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatóanyagok, mint a mályva kivonat, a szalicilsav vagy a probiotikus összetevők. Jellemzőbb lehet a bőrszárazság, viszketés vagy a hámlás olyanoknál is, akiknél ez soha nem volt tapasztalható.
Emellett fel kell hívnunk a figyelmet a fokozott fényvédelemre, amit mind a hormonális kibillenés, mind a megjelenő göbök hiperpigmentációval való gyógyulása indokol. Mindenképpen javasoljunk legalább 30 faktoros fényvédőt a téli hónapokban is.
Amennyiben nem tisztítunk, kezelési sorunk álljon tápláló, feltöltő hatóanyagokból. Mellőzzük a túlzott irritációval járó kezeléseket, mint pl a dermaroller. Amíg a gyógyszeres kezelés tart, ne végezzünk savas kúrákat se (otthonápolásra adhatunk enyhe AHA-savat tartalmazó peelinget).

A várandósság

Biodroga kismamák bőrápolásaSok szakember nem mer semmilyen kezelést elvégezni várandós vendégén, mert fél, hogy valami bajt okoz a kisbabának. Természetesen ez egyéni döntés, bár az áldott állapot nem betegség, nem kell eltanácsolni a kismamát a kozmetikai beavatkozásoktól. Amennyiben a kismama kezelőorvosa sem ellenjavallja, bátran ajánlunk olyan relaxáló, nyugtató kezeléseket, amik táplálják a bőrt, és nemcsak halóanyagokkal, de pihentető pillanatokkal is feltöltik a vendéget.

Azt az iskolában is megtanuljuk, hogy várandós vendéget nem kezelünk elektromos készülékkel. Kivételt képez a softlézer, hiszen ott fényt „vezetünk” a bőrbe, nem elektromosságot.
Emellett érdemes kerülnünk az invazívabb beavatkozásokat, mint a savas hámlasztás vagy a dermaroller. Nem kifejezetten a baba védelme miatt. Egyrészt ilyenkor nem sokan vágynak kellemetlen vagy akár fájdalmas beavatkozásra, másrészt – és ez a fontosabb – a hormonok változása miatt megnő a melanin intenzitása a bőrben, ettől fényérzékennyé, hiperpigmentációra hajlamossá válik a bőr. Gondoljunk csak a linea alba kialakulására, a mellbimbó színének változására vagy a terhességi májfoltra.
Sok kismamánál intenzívebbé válhat a faggyútermelés. Nem ellenjavallt a bőr kitisztítása, a „nyomkodás”, ha a vendégünk jól viseli. Ugyancsak megengedett a gyantázás, szempilla- és szemöldökfestés is.
Sokan a szülésre is intimgyanta után szeretnének érkezni, hogy elkerüljék a borotválást, illetve belegondolnak abba, hogy a szülés után hetekig még valószínűleg nem lesz lehetőségük ellátogatni a kozmetikusukhoz. Mondhatjuk azt, hogy a kisbaba ellátása fontosabb, de nem ítélkezhetünk a vendégünk döntése felett.
A közhiedelemmel ellentétben az arc-nyak és dekoltázs masszázsa teljes mértékben megengedett. Sőt, egy kellemes masszázs nem csak arcon, de a lábon térdig vagy a karon is wellness élményt nyújt, főleg, ha a kismama ödémától szenved.
Alapvetően elmondhatjuk, hogy minden, eddig használt hatóanyagot továbbra is alkalmazhatunk. Ám bánjunk óvatosan a fényérzékenységet fokozó összetevőkkel, mint az AHA-savak vagy a retinol. Ellenben kiváló alternatívák a peptidek, a niacinamid, a vitaminok és a növényi olajak.
Előrehaladott terhességnél megfigyelhető, hogy sokan nem tudnak teljesen hanyatt feküdni, ilyenkor félig döntött pozícióba tudjuk állítani a kezelőágyat, és az arckezelést állva végezzük.
A várandósság időszaka tökéletes arra, hogy kialakítsuk az otthonápolási rutint. Fontos, hogy alapos, gyors és nem bonyolult palettát válasszunk: letisztító, tonik, szem- és arcápoló naponta kétszer; peeling és pakolás hetente 1-2x. Számoljuk ki, mennyi terméke van vendégünknek otthon, érdemes-e plusz tégelyeket vásárolni az első hónapokra.
Ilyenkor felmerül a has és mell bőrének ápolása, a stría megelőzése vagy utókezelése is. Az, hogy kinél alakulnak ki terhességi csíkok, alapvetően a kötőszövet minőségétől függ, ám egy részüket megelőzhetjük megfelelő ápoló termékekkel, finom otthoni masszázzsal. Válasszunk mandula-, sárgabarackmag-, ligetszépe olaj alapú terméket.

A szoptatás ideje

A legtöbb kismama az első hónapokban nem tudja megoldani, hogy kozmetikushoz menjen, ezért is fontos a várandósság alatt kialakított otthoni ápolási sor.
Támogathatjuk őt on-line tanácsadással is, illetve felajánlhatjuk, hogy házhoz megyünk vagy a kisbabával is jöhet hozzánk. Ezeket mi is mindenképpen gondoljuk át elölre. Ne érezzük magunkat rosszul, ha nekünk ezek közül egyik sem fér bele. Mindenképpen kommunikáljunk őszintén a vendégünkkel.
Amennyiben úgy döntünk, eljöhet hozzánk a kisbabával, beszéljük át, ez a baba mennyi idős koráig mehet így. Amikor már mászik és jár, a kozmetikai eszközök, bútorok nem biztonságosak a számára, és az édesanya sem tud úgy relaxálni, ahogy szeretne. A valódi felüdülés a pihentető, kényeztető kezelés és a masszázs. Biztosítsuk vendégünket arról, hogy nem rossz anya, ha néha szán magára egy-két órát, és kiszakad a baba körüli mindennapokból.
Ilyenkor jó egy olyan családtag vagy barát, aki elviszi sétálni az új jövevényt. Lehetséges, hogy erre csak hétvégén adódik lehetőség – ez is rajtunk áll, szeretnénk-e hétvégén dolgozni.

A hormonok még ebben az időszakban is igen aktívak, ezért az olyan intenzívebb beavatkozásokat, mint a savas hámlasztás vagy dermaroller, mezopen halasszuk el a szoptatás utáni időszakra. Ellenben visszavezethetjük a kabinkezelésekben az elektrokozmetikai beavatkozásokat.
Sok kismama nagyon hamar szeretné visszaszerezni régi alakját, ehhez testkezeléseket is igénybe vesz. A fogyasztásos kúrák, mint a rádiófrekvencia, tekercselés, kavitációs ultrahang ilyenkor még nem ajánlatosak, hiszen a zsírbontással olyan méreganyagok is nagyobb mennyiségben a vérkeringésbe kerülhetnek, amik megváltoztathatják az anyatej összetételét. A bőrfeszesítést, a striák kezelését már ekkor elkezdhetjük.
A friss striákat látványosan kezelhetjük lökéshullám-terápiával, illetve növényi olajokat is bemasszírozhatunk. Aki hajlamos ekcémára, az alhasi területen megjelenő csíkok érzékenyek lehetnek (főleg, ahol fém gombbal érintkezik), ekcémaszerűen kisebesedhetnek. A kifehéredett terhességi csíkokat (mint atrófiás hegeket) dermarollerrel és mikrodermabrázióval is csökkenthetjük.
A csíkok mellett a jelentősen megereszkedett bőr kezelése szokott gondot okozni. Kozmetikusként látványosan tudjuk feszesíteni az alhas vagy a mell területét, például rádiófrekvenciával. Ám nem szabad a vendéget hiú reményekbe ringatni, ha a bőr jelentős megnyúlásáról van szó, hiszen egy ponton túl már csak műtéttel lehet eltávolítani a felesleges bőrt.
Sok kismama panaszkodik hajhullásról. Bár nem kozmetikai terület, megnyugtathatjuk vendégünket, hogy ez a várandósság után természetes folyamat, és akkor érdemes foglalkozni vele, amennyiben pár hónap elteltével nem áll vissza a hajveszteség mennyisége a normálisba.

Összességében elmondhatjuk, hogy kismama vendégünket elsősorban relaxáló, pihentető kezelésekkel várjuk. Fontos a nyugodt környezet, az, hogy ne az órát bámulja állandóan. Halkítsa le telefonját, kapcsolódjon ki. A mi feladatunk őt lecsendesíteni, lenyugtatni. Erősítsük őt abban, hogy kozmetikushoz járni kismamaként nem luxus, hanem a testi és lelki feltöltődés színtere.
Sokszor csak tőlünk kaphatja meg az a visszajelzést, hogy a test és a bőr természetes módon változik, átalakul a várandósság alatt, és már nem lesz olyan, mint előtte. És ez nem baj. Az anyává válásnak vannak nyomai kívül és belül is.